مفهوم منصفانه خط میانه در تحدید حدود فلات قاره، بررسی رویههای بی
نکات حقوق بین الملل، حقوق دریاها
بررسی رویههای بینالمللی، قضیه دریای شمال (1969)
مفهوم منصفانه خط میانه در تحدید حدود فلات قاره
موسسه بینالمللی مطالعات دریای خزر (IIKSS) - اولین بار در سال 1948 میلادی در یک دعوی میان جمهوری فدرال آلمان، هلند و دانمارک، موضوع فلات قاره و تحدید حدود آن بر اساس خط میانه یا خط منصف طرح گردیده است. دیوان بینالمللی دادگستری بدلیل اتحاد موضعی دعاوی حاضر تصمیم به ادغام دعاوی مطروحه گرفته و اقدام به شروع رسیدگی مینماید. از آنجایی که آلمان عضو کنوانسیون 1958 فلات قاره نبوده است، دو کشور دانمارک و هلند ادعا مینمایند که میباید خط منصف به عنوان یکی از اصول و قواعد حقوق بینالملل عرفی مبنای تحدید حدود فلات قاره میان طرفین باشد.
دیوان با بررسی رویههای موجود بینالمللی و اظهارات طرفین میگوید علیرغم آنکه به دلیل عدم عضویت آلمان در کنوانسیون سال 1958، ضابطه خط منصف برای آلمان لازمالاجرا نیست، با این حال خط منصف از اصول بنیادین مربوط به تحدید حدود فلات قاره به شمار نمیرود و همچنین با توجه به عدم پیشنهاد آن از سوی کمیسیون حقوق بینالملل سازمان ملل متحد و قابلیت اعمال حق شرط بر آن، ریشه در حقوق بینالملل عرفی ندارد. بدین ترتیب بر اساس خواسته طرفین، اقدام به تحدید حدود مینماید و بحث تقسیم دریا را رد میکند. البته باید دانست دریای شمال به عنوان پهنه آبهای آزاد یک پهنه غیر قابل تقسیم است. دیوان در رای حاضر این موضوع را که خط منصف یک مفهوم صرفاً هندسی میباشد و باید از سطح آب صورت گیرد را رد کرده و آن را یک اصطلاح حقوقی مبتنی بر اصل انصاف میداند.
در واقع دیوان در قضیه حاضر به جای موازنه سهم به موازنه منافع تاکید مینماید تا بتوان به نتایج منصفانهای دست یافت. دیوان برای تصمیمگیری راجع به موازنه یا برابری در منافع به "وضعیت خاص" هر یک از طرفین استناد می کند. این واژه میتواند مبتنی بر تئوری عدالت طبیعی باشد که در آن وضعیت خاص هر شخص و شئ مبنای صدور حکم قرار میگیرد. دیوان در رأی حاضر به موقعیت میادین نفتی، نحوه بهرهبرداری، شکل و طول سواحل طرفین اشاره دارد، اما در نهایت، طرفین را بر اساس اصل انصاف دعوت به توافق مینماید که میتوان اثر رأی دیوان را به صورت کاملاً واضح و مشخص در توافق میان طرفین دید. نتیجه آنکه تحدید حدود صورت گرفته از سوی طرفین با معنی و مفهوم هندسی خط منصف متفاوت میگردد. دیوان در رأی حاضر و همه آراء مربوط به تحدید حدود فلات قاره بر اساس اصل "equity parater legem" (انصاف با قواعد خارج از حقوق) اقدام به ترافع دعوی میکند. دیوان بیان میکند که انصاف یک امر جدا ناشدنی از رژیم فلات قاره است که از لحاظ تاریخی شکل گرفته است. لذا دیوان با تکیه بر این امر که نمیتواند راجع به ماهیت وضعیت خاص آلمان و شکل ساحل آن نظر بدهد، با این حال تاثیر وضعیت خاص را بر تحدید حدود رد نمیکند.
لازم به ذکر است که ویدئو و پاورپوینت آنچه که در جریان این نشست پیرامون آنها بحث و گفتگو گردید، در لینکهای زیر قابل دریافت میباشد:
لینک دریافت و دانلود ویدئوی نشست1:
لینک دریافت و دانلود ویدئوی نشست2:
لینک دریافت و دانلود پاورپوینت:
میثم آرائی درونکلا؛ عضو هیئت علمی دانشگاه و مدیر موسسه بین المللی مطالعات دریای خزر
http://www.iikss.com/fa/index.php/route/news_det/OTE0Ng